Een veganistische leefstijl wordt in Nederland steeds populairder. De termen ‘vegan’ en ‘plant abased’ zijn al gerenommeerde begrippen in de Verenigde Staten. Ook in Duitsland is veganisme een bekend begrip. Dat veganisme overwaait naar Nederland en ook hier terrein wint is geen verrassing. Maar wat is veganisme eigenlijk?
Meer over het veganisme
Veganisten gebruiken geen dierlijke producten en eten daarom geen vlees, zuivel, eieren, honing of andere producten waar dierlijke producten in verwerkt zitten. Ook hoor je vaak dat veganisten naast voedingsmiddelen ook andere dierlijke producten laten staan, denk aan make-up dat is getest op dieren, leer, verfkwasten met echt haar, etc.
De term veganisme is de vertaling van het Engelse woord veganism. Veganism is weer gerelateerd aan vegan, een term die je op verpakkingen van veganistische levensmiddelen kunt tegenkomen. Met het woord vegan werd eerst een vegetariër die ook geen zuivel consumeert bedoeld. Vandaar dat vegan een afgeleide term van vegetarian is en de woorden, ook in het Nederlands, erg op elkaar lijken.
Wat is het verschil tussen de verschillende leefwijzen?
Het is goed voor te stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om de vegetarische, veganistische en de hieraan gerelateerde levenswijzen. Hieronder kan je dan ook precies lezen wat de verschillen zijn tussen verschillende leefwijzen.
Veganisten zijn, zoals eerder vermeld, personen die niets van dierlijke afkomst nuttigen. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of andere producten waar iets van dierlijke afkomst in verwerkt is. Mocht veganisme helemaal nieuw voor je zijn, dan kun je er ook voor kiezen om flexanist te zijn. Je eet dan grotendeels plantaardig, maar op sommige momenten kies je er voor iets dierlijks te eten. Bijvoorbeeld wanneer je uit eten gaat en er niets veganistisch te eten is, maar wel iets met zuivel (zoals kaas) erin.
En vegetariërs dan?
Vegetariërs eten niets van gedode dieren, dus geen producten met vlees, vis, insecten of gevogelte. Daarnaast zit er in vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine. De grootste groep vegetariërs (ookwel Lacto-ovo-vegetariër met een moeilijk woord) eten wel eieren en zuivel. Dit is dan ook het voornaamste verschil met veganisten. Daarnaast zijn er ook veel mensen die Flexitariër zijn. Een Flexitariër kiest ervoor om één of meerdere dagen per week geen vlees of vis te eten. Dit wordt ook wel een Semi-vegetariër genoemd.
Wat is jouw leefstijl?
Het kan zijn dat je geen van bovengenoemde leefwijzen naleeft, maar dat je wel heel bewust bezig bent met gezonde en uitgebalanceerde voeding. Een dag zonder vlees of zelfs zonder zuivel zijn ook bewuste keuzes in een gezonde en verantwoorde leefstijl. Welke levenswijze of bewuste keuzes maken deel uit van jouw dagelijks leven?