Tempeh, ook wel tempé, is een koek van gefermenteerde sojabonen en is perfect om te gebruiken als vleesvervanger. Tempeh komt uit Indonesië en wordt daar al ruim 140 jaar gebruikt. Het is erg eiwitrijk en je kunt er alle kanten mee op. Zo kun je het marineren, bakken, stoven, frituren en grillen. Tempeh heeft, net als andere gefermenteerde voedingsmiddelen, een vrij sterke smaak dat erg wennen is. Ben je er eenmaal mee bekend en je weet hoe je het kunt bereiden, dan is het niet meer weg te slaan uit je vega(n) keuken.
Hoe wordt het gemaakt?
Tempeh wordt gemaakt van gedroogde sojabonen die grof worden gehakt, gewassen, geweekt, ontveld en gekookt. Er wordt een schimmel (Rhizopus oligosporus) aan toegevoegd, waarna het wordt weggezet om te fermenteren. De sojabonen zijn na enkele dagen een stevige koek die je vervolgens in je gerechten kunt verwerken.
Hoe maak je het klaar?
Het belangrijkste bij tempeh is het goed marineren met een krachtige marinade die tegen de sterke smaak van tempeh op kan. Met de marinade kun je eindeloos variëren. Ingrediënten die aan te raden zijn voor het op smaak maken van tempeh zijn knoflook, ui, gemberwortel, sambal, sojasaus, ketjap, komijn, kokosmelk of chilipeper.
Een voorbeeld van een lekkere marinade voor tempeh is als volgt:
- 200 g tempeh
- 1 blikje tomatenketchup
- 5 el sojasaus
- 3 tl sambal
- zwarte peper
Snijd hiervoor de tempeh in blokjes of plakken. Meng in een schaal de tempeh met de overige ingrediënten voor de marinade door elkaar. Dek de schaal af en laat de tempeh het liefst een nacht in de koelkast staan.
Hoe bereid je tempeh verder?
Gemarineerde tempeh kun je goudbruin bakken, frituren, stoven, in de soep verwerken of bijvoorbeeld op een pizza of de barbecue leggen. Het is ook mogelijk om tempeh eerst te frituren en daarna pas te marineren. Door het te frituren krijgt tempeh een nootachtige smaak. Je kunt van tempeh ook frietjes snijden, frituren en serveren met een frisse veganistische mayo citroen.
Verschil met tofu
Tempeh is, net zoals tofu, een product van sojabonen. Het verschil tussen deze uitstekende vleesvervangers is dat tempeh wordt gemaakt van hele sojabonen en tofu alleen van sojamelk. Bij tofu wordt het meest voedzame, namelijk de pulp (okara) van de sojabonen, niet gebruikt. Omdat tempeh wel alle voedingsstoffen van de sojaboon bevat, is tempeh rijker aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen dan tofu en daarom een gezonde keuze in een vegetarische of veganistische levensstijl. Tempeh is bovendien vetarm, cholesterolvrij en goed te verteren omdat het is gefermenteerd.
Ben je benieuwd geworden naar de smaak van tempeh? Of als je het al kent, hoe bereid jij tempeh het liefst?