Wat is lupine voor powervoedsel?

Lupine

Wat is lupine voor powervoedsel?

Lupine, je hebt er vast wel eens van gehoord. Lupine behoort, net als soja, erwten, pinda’s, linzen en bonen, tot de peulvruchtenfamilie. Er zijn ontzettend veel lupinesoorten en varianten waarvan er slechts enkele eetbaar zijn voor ons. De eetbare witte lupine heeft een neutrale, nootachtige smaak. De bijzondere bonen worden steeds meer in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt. Waarom, lees je in deze blog.

Gezondheidseffecten van lupine

Omdat de bonen vele gezondheidsvoordelen bevatten, worden ze steeds meer verwerkt in vleesvervangers. Lupine is namelijk hartstikke eiwitrijk. De zaden bevatten maar liefst 35 tot 40% eiwit en ook nog eens alle essentiële aminozuren die we nodig hebben. Bovendien bevat lupine veel vezels en minder zetmeel dan bonen. De lupinezaden bevatten een gezonde olie die uit meer dan 90% onverzadigde vetzuren bestaat, waaronder omega 3, 6 en 9 vetzuren. Lupine werkt ook nog eens cholesterolverlagend en heeft een positief effect op de bloeddruk. Lupine is dus een volwaardige vleesvervanger met vele gezondheidsvoordelen.

Lupine

Lupine is goed voor onze planeet

Naast het feit dat lupine gezond is, heeft het ook positieve invloed op het milieu. Lupine heeft namelijk een geringe ecologische voetafdruk, omdat de plant weinig mest nodig heeft. Bovendien haalt lupine stikstof uit de lucht, legt het vast in de grond en gebruikt het als voeding om te groeien. Dit is natuurlijk hartstikke goed voor het milieu. Daarnaast is deze milieuvriendelijke plant diepgeworteld, wat goed is voor de bodem. In Duitsland wordt al volop lupine verbouwd. Ook in Nederland wordt dit steeds meer gedaan. Het klimaat in ons land is ideaal voor deze plant. Gelukkig hoeft lupine dus niet uit verre landen geïmporteerd te worden.

Ben je nieuwsgierig geworden naar lupine? Bekijk dat dit korte filmpje van de NPO over de teelt van deze speciale boon door twee Nederlandse boeren.

Lupinebonen

Wat vind jij van lupine?

One thought on “Wat is lupine voor powervoedsel?

Comments are closed.

Back To Top