Waarom veganistisch zijn gezond is

Veganisme gezondheid

Waarom veganistisch zijn gezond is

Veganisme is een heel gezonde levensstijl, daar valt niet over te twisten. Het draagt onder andere bij aan het voorkomen en verlichten van heftige ziekten zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Daarnaast zijn er nog talloze gezondheidsvoordelen die een veganistische levensstijl met zich meebrengt. Hoewel ik in deze blog geen gedetailleerde medische uitspraken wil doen, wil ik een aantal algemene gezondheidsvoordelen uitlichten. Hopelijk krijg je hierdoor een beeld waarom veganisme gezond is voor je.

Minder verzadigd vet

In vergelijking met dierlijke producten zit er in plantaardige producten minder verzadigd vet. We weten van verzadigde vetten dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het je cholesterolgehalte verhoogt en je een groter risico hebt op hart- en vaatziekten en overgewicht.

Kleinere kans op overgewicht

Doordat een veganistisch voedingspatroon over het algemeen gezonder is omdat je al gauw meer groenten eet, heb je een kleinere kans op overgewicht. Je zal namelijk op een gezonde manier afvallen, omdat je de dierlijke cholesterol en verzadigde vetten niet meer binnen krijgt. Dit is heel goed voor je hart. Bovendien kan met een gezond, veganistisch patroon Diabetes type 2 helemaal voorkomen worden.

Prettige stoelgang

Vegetariërs en veganisten krijgen door het eten van veel groenten en granen meer vezels binnen. Hierdoor heb je een goede en regelmatige stoelgang en het helpt darmkanker te voorkomen.

Veganistisch

Veel meer energie

Daarnaast zal je veel meer energie hebben als je uitsluitende plantaardige voeding nuttigt. De zware, dierlijke voedingsstoffen krijg je niet meer binnen. In plaats daarvan eet je meer granen, die constanter energie geven en je een langer verzadigd gevoel geven. Granen verlagen ook je bloeddruk en zullen het risico op een hartaanval en een beroerte drastisch verlagen. Doordat je via plantaardige voeding meer vitamines binnenkrijgt, zal ook je huid mooier en minder snel oud worden.

Positief effect op kanker

Het is ook gebleken dat mensen met een plantaardige levensstijl een minder grote kans hebben op het krijgen van kanker. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de consumptie van rood vlees de kans op darmkanker verhoogt. Bij sommige vormen van kanker in een vroeg stadia, kan de overstap op een veganistisch dieet ervoor zorgen dat je de kanker sneller overwint of de voortgang ervan volledig stopt.

Minder troep

Door plantaardig te eten krijg je ook geen hormonen en antibiotica binnen, wat wel in vlees zit. Mensen worden door het eten van vlees dat antibiotica bevat immuun voor antibiotica. Voor vleeseters kan dit een groot nadeel zijn wanneer ze ziek worden en behandeld moeten worden met antibiotica. Ook door vis te laten staan krijg je minder kwik en andere zware metalen binnen die niet in ons lichaam thuishoren.
Tot slot is het aangetoond dat veganisten en vegetariërs langer leven. Wat heeft veganisme toch een positieve invloed op je gezondheid. Met welk gezondheidsvoordeel van veganistisch leven ben jij blij?

Back To Top