WAAROM HET VEGANISME EEN LEVENSSTIJL IS EN GEEN DIEET

Veganistische levensstijl

WAAROM HET VEGANISME EEN LEVENSSTIJL IS EN GEEN DIEET

Toen ik begon met mijn veganistische avontuur kwam ik erachter dat de levensstijl nog niet door iedereen begrepen wordt. Ik kreeg het idee dat anderen het soms zien als een dieet. Ik praat daarom eigenlijk altijd van een veganistische levensstijl en geen dieet. In deze blog leg ik je graag uit waarom.

Meer uitdaging en veelzijdigheid

Soms zien mensen het veganisme als een beperking en vragen ‘wat je allemaal niet meer mag eten’. Zo zie ik het niet. Ik ben er persoonlijk veel bewuster en veelzijdiger van gaan eten, er ging een wereld voor mij open. Waar ik voorheen nog de neiging had om te denken vanuit een dierlijk ingrediënt, zoals ‘wat zou er lekker zijn bij kip of zalm?’, denk ik nu meer vanuit de groenten. Het denken vanuit bepaalde kaders verdwijnt, waardoor je echt kunt genieten van een veelzijdige levensstijl. Plantaardig eten biedt namelijk zo veel uitdaging.

Rode bieten

Bijna al het dierlijks is te vervangen

Er zijn zo veel ingrediënten waaruit je kunt kiezen binnen de veganistische levensstijl. Denk aan allerlei groenten, noten, granen, fruit, van alles eigenlijk. Daarnaast zijn er nog de vele vervangers voor vlees, kaas, zuivel en eieren. Het is een genot om al deze vervangers te mogen ontdekken en er achter te komen dat er zo veel keuze is. Door plantaardig te eten ga je veel meer genieten van groeten. Waar groenten voorheen een bijgerecht waren, spelen ze nu ineens de hoofdrol. En dat is vaak echt een feestje.

Tempeh

Plantaardig eten is gezond

Plantaardig eten hoeft dus niet te betekenen dat je dus minder mag en kan eten, waardoor je honger krijgt. Plantaardige voeding staat er juist om bekend meer te vullen waardoor je eerder verzadigd bent. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je alleen nog maar groene sapjes kan drinken.

Dat het goed voor je gezondheid is om plantaardig te eten, blijkt uit vele onderzoeken. Het verkleint risico’s op bepaalde ziekten, je krijgt meer energie en je krijgt meer vezels, vitaminen en mineralen binnen.

Veganistische leven

Voor mij geen dieet

Ik heb nooit gekozen om veganistisch te gaan eten omdat ik wilde afvallen. Een dieet is, mede door allerlei verleidingen, lastig vol te houden. Het is een restrictie wat je jezelf oplegt, waardoor het nog moeilijker is om het vol te houden. Het voelt veel vrijer om het veganisme te zien als een levensstijl en zelf te mogen invullen hoe gezond, of ongezond, je wilt eten. Want er zijn nog genoeg ongezonde vegan lekkernijen. Maar dat is niet erg, de veganistische levensstijl is iets waar je trots op mag zijn en waar je best van mag genieten.

Back To Top