Veganistisch koken: 4 handige ingrediënten

Veganistisch koken

Veganistisch koken: 4 handige ingrediënten

Vegetarisch of veganistisch koken kan in het begin een hele uitdaging voor je zijn. Gelukkig hoef je aan smaak niks te missen. Voeg deze 4 ingrediënten toe aan je voorraadkast en zet de lekkerste recepten op tafel. Het belangrijkste is dat je dingen uitprobeert en kijkt wat wel of niet werkt voor jou, wees creatief.

Plantaardige siroop

Als veganist laat je bijenhoning staan, omdat het een product van dieren is. Deze zoetstof kun je prima vervangen door alternatieven zoals ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop. Al deze stropen zijn plantaardig, zo wordt ahornsiroop gemaakt van het sap van de esdoorn. Dit natuurlijke zoetmiddel is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt onderverdeeld op kleur, waarbij de donkere ahornsiropen later in het seizoen gemaakt zijn. De donkere ahornsiroop heeft daardoor een sterkere ahornsmaak en is ideaal om mee te bakken en koken. Agavesiroop wordt gewonnen uit de Mexicaanse blauwe agaveplant. Het is zoeter en vloeibaarder dan honing waardoor je het in vele (zoete) gerechten kunt gebruiken.

Agave

De smaak van kaas

Een ander typisch ingrediënt in de vegetarische of veganistische keuken zijn edelgistvlokken, ook wel voedingsgist. Door de kaasachtige smaak zijn edelgistvlokken perfect te gebruiken als kaasvervanger. Je kunt het ook toevoegen aan soepen of stoofschotels voor een hartige smaak. Edelgistvlokken zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6, foliumzuur en zink. Dit is goed voor de werking van je zenuwstelsel, metabolisme en vermindering van vermoeidheid. Zink is goed voor je haar, nagels en huid.

Probeer het zelf

Wil je een heerlijke Parmezaanvervanger op tafel zetten? Maal dan in een keukenmachine 25 g edelgistvlokken, ½ tl zout en 40 g geroosterde sesamzaad.

Vegan parmezaan

Agar agar

In plaats van gelatine als bind- of geleermiddel kun je agar agar of agaranta  gebruiken. Andere bindmiddelen die geschikt zijn in de vegetarische en veganistische keuken zijn bakpoeder, maïzena of tapiocazetmeel. Dit laatste wordt gemaakt van de cassavewortel en het grootste voordeel is dat het glutenvrij is.

Aziatische smaakmaker

Als laatste is het aan te raden om miso in huis te nemen, een ultieme smaakmaker die niet meer uit de veganistische keuken weg te denken is. Miso is een gezonde pasta van gefermenteerde sojabonen en wordt vaak op het laatst toegevoegd aan een gerecht. Miso heeft een unieke smaak, waardoor men het in Japan de vijfde smaak, Umami, noemt. Miso is hartstikke gezond omdat het rijk is aan B-vitaminen, calcium en ijzer. Je kunt miso ook oplossen in water voor een bouillon. Daarnaast kun je de smaakvolle pasta als hartig broodbeleg gebruiken.

Veganistisch koken hoeft dus helemaal niet lastig of smaakloos te zijn. Deze 4 ingrediënten zullen je in ieder geval op weg helpen om een lekker vegetarisch of veganistisch recept klaar te maken. Welk ingrediënt is jouw favoriet?

Back To Top