Vegan eten met een klein budget

Vegan_eten

Vegan eten met een klein budget

Niet bij elke veganist groeit het geld op de rug. Dit hoeft gelukkig niet te betekenen dat je niet kunt genieten van vegan eten. In deze blog lees je 6 tips om met een klein budget veganistisch te leven. 

Gooi nooit restjes weg

Het is aan te raden om tijdens het koken te letten op de hoeveelheid die je klaarmaakt. Het is zonde om te veel eten klaar te maken en dat vervolgens weg te gooien. Een veel betere oplossing is om de left-overs de volgende dag als lunch te eten. Zo geniet je 2 keer van je heerlijk bereidde plantaardige maaltijd en bespaar je geld.

Dierlijk eten is prijzig

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar als je veganisme en een dierlijke levensstijl naast elkaar legt, zijn de financiële verschillen eigenlijk niet zo groot. Zo zijn vlees, vis en kaas immers ook dure producten. Door deze producten niet meer aan te schaffen in de supermarkt, houd je budget over om deze producten te vervangen voor een plantaardige variant.

Biologisch vegan eten

EU biologisch keurmerkVegan eten en biologisch gaan vaak samen. In eerste instantie denk je misschien dat dit een dure combinatie is. Onthoud wel dat deze producten verantwoord geteeld of geproduceerd zijn en er dus geen dierenleed aan te pas is gekomen. Ook zijn veel biologische producten niet geïmporteerd uit verre landen, maar afkomstig uit Europa. Je weet ook nog eens zeker dat de boer een eerlijke prijs betaald heeft gekregen. Veganistische producten die ook nog eens biologisch zijn geven dus ontzettend veel voldoening en een goed gevoel. Dit weegt misschien veel zwaarder dan die paar centen extra. Kies deze ene keer voor biologisch en een andere keer niet, zo hef je de wat duurdere kosten tegen elkaar op.

Wees zuinig

Sommige vegan producten lijken in eerste instantie duur. Denk aan bijvoorbeeld ei-vervangers of edelgistvlokken. Maar bedenk ook dat je waarschijnlijk heel lang met deze producten doet. Je hoeft ze dus niet elke week in je winkelmandje te leggen. Zo bespaar je weer op boodschappen voor de week erna. Het is dus een eenmalige wat duurdere aankoop, waarvan je vervolgens heel lang kunt genieten.

Houd je budget in de gaten

Als je met een klein budget let op wat je koopt en wat je je wel of niet kunt veroorloven, heb je het halve werk al gedaan. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen en weet wat voor bedrag je maandelijks aan boodschappen kunt besteden. Als je dit budget in je achterhoofd houdt, kun je bij jezelf nagaan of er nog budget is voor die ene lekkere vleesvervanger of plantaardige melk. Vergeet ook niet om jezelf af en toe te verwennen met één van je favoriete veganistische producten. Je hoeft echt niet bij elke maaltijd een vleesvervanger te eten. Vind de balans die voor jou werkt, zodat je blijft genieten van de momenten waarop je wél die ene lekkere vleesvervanger op je bord hebt liggen.

Let op aanbiedingen

De belangrijkste tip voor een veganistische levensstijl met een klein budget, is het letten op aanbiedingen. Er zijn vaak genoeg interessante aanbiedingen waardoor je met een gerust hart je plantaardige voorraadkast en koelkast kunt aanvullen.

Vegan eten

Hopelijk lukt het je om met deze tips toch te genieten van al het lekkers dat een veganistische levensstijl te bieden heeft. Hoe vindt jouw portemonnee het om veganist te zijn?

Back To Top