Tofu, wat is het?

Tofu

Tofu, wat is het?

Tofu is een Aziatisch eiwitrijk sojaproduct dat veel gebruikt wordt als vleesvervanger door vegetariërs en veganisten. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen. Het is eigenlijk dezelfde manier waarop kaas wordt gemaakt van melk. Tofu is wit van kleur, heeft een neutrale smaak en is caloriearm. Het bevat essentiële aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3. 

Op smaak brengen

Van zichzelf heeft tofu weinig smaak, waardoor het op vele manieren toe te passen is. Je kunt het heel gemakkelijk zelf op smaak te brengen. Als je tofu meeneemt in de bereiding van je gerecht, neemt het de smaken van het gerecht op. Je kunt tofu ook van te voren marineren zodat het alle smaken opneemt. Een heerlijke smaakmaker voor tofu is sojasaus. Ook doen verse gember, ketjap, sambal of knoflook het goed.

Hoe bereid je tofu?

Je kunt tofu op veel verschillende manieren bereiden, zowel warm als koud. Voor warme bereiding kun je er alle kanten mee op, zoals bakken, frituren, grillen, koken of stoven. Koud kun je het bijvoorbeeld als blokjes door een salade doen. Het belangrijkste is dat je voor de bereiding of marinade het vocht uit de tofu drukt. Hierdoor bakt het beter en kan het de smaken goed opnemen.

Verschillende soorten

Naast de gewone, stevige tofu is er zijdentofu. Zijdentofu is een zachtere variant, doordat het meer water bevat. Hierdoor is zijdentofu ideaal om te gebruiken door soepen of sauzen, taart, desserts, etc. Daarnaast heb je nog gerookte tofu, wat een heerlijke rooksmaak heeft. Gerookte tofu kun je gebruiken ter vervanging van spekjes, maar is ook koud erg smaakvol. Naast deze soorten zijn er nog meer tofuproducten. Zo is er tofu dat al gekruid of gemarineerd is met bepaalde kruiden en je kunt tofu ook als kant-en-klare (wok)blokjes kopen. Kortom, genoeg keuze voor genoeg variatie.

Welke soort is jouw favoriet en hoe bereid je tofu het liefst? Laat het weten in een reactie hieronder.

Back To Top