Gyros is een traditioneel Grieks gerecht van gekruid varkensvlees. Met vegan gyros mis je niks aan de originele smaak en textuur. De plantaardige gyros gaat goed samen met tzatziki van soja yoghurt en een knapperig pitabroodje.
Ingrediënten:
– 4 grote pitabroodjes
– 400 g gyros kebap (Wheaty)
– 1 rode ui
– 1 tomaat
– 40 g gemengde sla
– 1 rode paprika
– 20 zwarte olijven (100 g)
– Een halve komkommer
– 150 ml soja yoghurt ongezoet
– 1 teentje knoflook
– Zwarte peper
– Zeezout
– Scheutje olijfolie
Bereiden
- Bereid de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Bak de gyros kebap in een koekenpan met wat olie.
- Snijd de ui in halve ringen en de tomaat en paprika in stukjes. Halveer de olijven. Snijd ¼ komkommer in reepjes.
- Meng de gesneden ui, tomaat, paprika, olijven en komkommer in een grote schaal.
- Schraap voor de tzatziki het vruchtvlees uit de andere kwart van de komkommer met een lepel. Rasp de komkommer fijn.
- Meng de geraspte komkommer met de soja yoghurt. Voeg de knoflook toe en breng op smaak met zout en peper.
- Doe de gebakken gyros in een pitabroodje samen met de sla en wat groenten.
- Serveer het pitabroodjes met de tzatziki en de rest van de salade.
Voedingswaarden (per persoon):
– Energie: 512 kcal
– Eiwit: 36 g
– Koolhydraten: 48 g
– Waarvan suikers: 7 g
– Vet: 18 g
– Waarvan verzadigd: 2 g
– Vezels: 5 g