De nadelige effecten van palmolie

Palmolie

De nadelige effecten van palmolie

Palmolie is wereldwijd een veelgebruikte plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten of zaden van de oliepalm. Ondanks dat het een plantaardige olie is en dus door veganisten gegeten kan worden, zijn er steeds meer veganisten die kritisch zijn tegenover palmolie. Waarom is dat?

Een stukje achtergrond

De vraag naar palmolie is sinds 1970 flink gestegen en groeit nog steeds. Dit omdat palmolie goedkoper is dan andere plantaardige oliën. Het wordt daarom in allerlei producten verwerkt, zo ook in levensmiddelen, zoals soepen, pizza, chocolade, brood en koekjes. Volgens het Voedingscentrum zit palmolie maar liefst in 60% van alle levensmiddelen. Bovendien heeft het Voedingscentrum palmolie niet opgenomen in de Schijf van Vijf, omdat deze oliesoort meer verzadigde vetten bevat van andere plantaardige oliën.

Ontbossing oerwouden

Het grootste nadeel van deze goedkope oliesoort en de grote vraag ernaar is dat regenwouden in Indonesië en Maleisië gekapt worden en in hoog tempo verdwijnen voor de aanleg van palmolieplantages. Hierdoor komen diersoorten, zoals orang-oetans, tijgers, neushoorns en olifanten in gevaar. Volgens het WNF bevindt 85 procent van de oliepalmplantages zich in Indonesië en Maleisië, wat het leefgebied van deze dieren is. Omdat het grootste deel van de wereldwijde vraag naar palmolie dus in Azië wordt verbouwd, staat Indonesië na de VS en China op de derde plek qua uitstoot van broeikasgassen. Regenwouden worden namelijk op grote schaal verbrand, wat leidt tot veel luchtverontreiniging en uitstoot van CO2.

Duurzame palmolie

Om deze redenen wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht besteedt aan het verbouwen van palmolie op een duurzame manier. Van de wereldwijde beschikbare palmolie wordt 20 procent nu verantwoord geteeld. Twee Nederlandse bedrijven die goed op weg zijn, zijn Ahold en Unilever. Bedrijven kunnen bovendien certificaten kopen voor het gebruik van verantwoorde palmolie. Je kunt sommige producten met duurzame palmolie dus zelf herkennen aan onderstaande Greenpalm of RSPO keurmerk.

Plantaardige olie

Mocht je het gebruik van duurzame palmolie nog niet voldoende vinden, dan kun je er altijd nog op letten helemaal geen producten aan te schaffen waarin het verwerkt is. Controleer hiervoor de ingrediëntenlijst van een product op de aanwezigheid van palmolie. Helaas wordt het vaak verborgen onder de term plantaardige olie of plantaardig vet, let hier dus ook op.
Ben je van plan om de verpakkingen van producten op palmolie te controleren of doe je dit toevallig al? Laat het hieronder weten in een reactie!

Back To Top