PAARDENBLOEMENHONING, HOE MAAK JE HET?

Vegan honing aardebloem

PAARDENBLOEMENHONING, HOE MAAK JE HET?

In het voorjaar gaat de paardenbloem bloeien, hét moment om dit gele bloemetje te plukken. Veel mensen denken dat de paardenbloem onkruid is, maar het tegenovergestelde is waar. Het is ideaal om van de kleurrijke bloemen zelfgemaakte paardenbloemenhoning, of eigenlijk siroop, te maken. Super makker en ontzettend lekker!

De paardenbloem is een powerplantje

Je zou het misschien niet denken, maar alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar. Zelfs de bladeren kun je eten. Maar om paardenbloemenhoning te maken heb je alleen de gele bloemen nodig. Paardenbloemhoning is heerlijk op een (geroosterde) boterham, bij pannenkoeken, in de yoghurt, bij ijs of door (verse munt) thee.

Ben je vegan en op zoek naar alternatief voor bijenhoning? Dan is dit een heerlijk diervriendelijk alternatief.

Vegan honing Paardenbloemen

Ingrediënten:

 • Ruim 5 handjes paardenbloemen (na het verwijderen van de groene kroontjes had ik zo’n 100-125 gram gele bloemblaadjes)
 • 1 liter water
 • 1 biologische limoen, in schijfjes
 • 750 gram ruwe rietsuiker

Hoe maak je zelf paardenbloemhoning?

 1. Maak een mooie wandeling en pluk een grote hoeveelheid bloeiende paardenbloemen. Dit kun je het beste midden op een zonnige dag doen, zodat de paardenbloemen mooi open staan. Pluk de paardenbloemen het liefst op een schone plek. Zorg ervoor dat je ruim 5 handjes paardenbloemen hebt.
 2. Leg de paardenbloemen na het plukken even te rusten, zodat de kleine beestjes een ander plekje kunnen zoeken.
 3. Pluk vervolgens de gele bloemblaadjes uit de groene hals van de paardenbloem. Je kunt de bloem ook in zijn geheel gebruiken, maar door het groene kroontje weg te halen wordt je honing heerlijk zoet. Met een geplukte hoeveelheid van 100 tot 125 gram heb je genoeg.
 4. Doe de geplukte paardenbloemen in een pan samen met 1 liter koud water.
 5. Breng het geheel aan de kook, neem de pan van het vuur en laat dit een nacht staan.
 6. Giet alles de volgende dag door een zeef en pers de bloemen goed uit in een kaas- of theedoek.
 7. Voeg een kilo (riet)suiker en een halve biologische limoen in schijven toe.
 8. Zet de pan zonder deksel op laag vuur.
 9. Laat gedurende 15-20 minuten het water verdampen zonder het te laten koken. Blijf goed roeren want het brandt heel makkelijk aan.
 10. Houd goed in de gaten wanneer de siroop klaar is. Neem af en toe een klein lepeltje en laat het goed afkoelen, proef en kijk of de vegan honing niet te donker wordt.
 11. Doe de paardenbloemenhoning in goed schoongemaakte potjes, doe de deksels erop als de honing nog warm is en laat de potjes op z’n kop afkoelen.

Vegan honing Paardenbloem

Met dit recept krijg je een vrij dunne paardenbloemenhoning. Wellicht kun je zelf proberen de vegan honing in te laten koken, zodat er nog meer water verdampt. Doe dit wel op een klein vuur, anders verbrandt de honing. Ook kun je proberen om er iets minder water aan toe te voegen, in de hoop dat de vegan honing uiteindelijk wat dikker wordt.

Voor een heerlijke variatie kun je ook de suiker, of een deel ervan, vervangen door geleisuiker. Dan maak je er paardenbloemenjam van! Dat lijkt mij ook hartstikke lekker.

Mocht je suikervrij eten dan is het ook mogelijk om de rietsuiker te vervangen voor bijvoorbeeld agave-, dadel-, ahorn- of rijststroop. Dit is een iets gezonder alternatief dan normale suiker.

Back To Top