Bij een zomerse barbecue mag een heerlijk stokje saté uiteraard niet ontbreken. Deze plantaardige variatie op traditionele saté maak je van lupeh. Lupeh is het broertje van tempeh, omdat lupeh is gemaakt van gefermenteerde lupinebonen en tempeh van sojabonen. Lupeh is erg rijk aan eiwitten en voedingsvezel. Door de lupeh een tijdje te marineren, wordt de lupeh saté nog lekkerder.
Hoofdgerecht | 4 personen | 251 kcalIngrediënten:
– 340 g lupeh of tempeh (Hobbit)
– 75 ml sojasaus
– 1 el liquid smoke (Mex-al)
– 1 tl gedroogde sereh
– 2 cm verse gember
– 2 teentjes knoflook
– 5 el arachideolie
– 1 tl sambal
– Scheutje citroensap
– 1 tl (kokosbloesem)suiker
– Peper en zout
Bereiden:
- Snijd de lupeh door de lengte doormidden en snijd de helften nogmaals in de lengte doormidden. Snijd nu in smalle reepjes.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door de lupeh.
- Laat de lupeh minstens 1 uur (het liefst nog langer) marineren. Schep regelmatig om.
- Rijg de gemarineerde lupeh stukjes aan satéprikkers en bak de lupeh op de barbecue.
- Serveer de lupeh saté met gebakken uitjes, pindasaus, stokbrood of rijst.
Voedingswaarden (per persoon):
– Energie: 251 kcal
– Eiwit: 16 g
– Koolhydraten: 7 g
– Waarvan suikers: 3 g
– Vet: 16 g
– Waarvan verzadigd: 2 g
– Vezels: 9 g
Echt lekker en authentiek,
zelf doe ik 4 theelepels gemalen venkelzaad toevoegen aan deze marinade.
Dit geeft het geheel net een vleugje meer oosters karakter.
Mvg,
Bon Appetit.