Let op dierlijke E-nummers

Dierlijke E-nummers

Let op dierlijke E-nummers

Als veganist sta je vast regelmatig de ingrediëntenlijst van producten te lezen in de supermarkt. De veel voorkomende ingrediënten zijn wel duidelijk, maar van sommige ingrediënten is het lang niet altijd duidelijk of ze van dierlijke herkomst zijn. De E-nummers kunnen vaak een groot vraagteken oproepen. In deze blog leg ik je alles uit over dierlijke e-nummers.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn door de EU goedgekeurde aanduidingen voor voedseltoevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan kleur-, geur- en smaakstoffen. Maar ook aan zuurteregelaars, smaakversterkers, emulgatoren, conserveer- en glansmiddelen. Zoals je misschien al kunt raden zijn er honderden goedgekeurde E-nummers die aan onze voeding mogen worden toegevoegd.

Hoewel E-nummers over het algemeen een vrij negatieve reputatie hebben, hebben ze veelal een belangrijke en nuttige functie. Zonder E-nummers zouden veel voedingsmiddelen vele malen sneller bederven.

Is melkzuur ook dierlijk?

Een bekend additief is melkzuur, ook wel E-nummer E270. In een eerdere blog over melkzuur kun je lezen dat melkzuur, ondanks dat het als een dierlijk ingrediënt klinkt, gewoon plantaardig is.

Plantaardig of dierlijk?

Veel E-nummers zijn altijd plantaardig, maar er is ook een aantal dierlijke E-nummers. Gelukkig heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme een heel handig overzicht gemaakt van alle dierlijke E-nummers. Alle overige E-nummers die niet in dit overzicht staan, zijn dus gewoon vegan. Als je die op een plantaardig product ziet staan, kan je dat met een gerust hart eten.

Let er in de supermarkt ook op dat fabrikanten mogen kiezen of ze de naam of het E-nummer mogen vermelden. Scan de ingrediëntenlijst dus niet alleen op E-nummers, maar lees echt goed welke stoffen erin zitten.

Dierlijke E-nummers

Overzicht dierlijke E-nummers

Mocht je dit uitgebreide overzicht iets te lang vinden, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft ook onderstaand kaartje gemaakt. Een klein kaartje dat je gemakkelijk kunt uitprinten en kunt meenemen naar de supermarkt.

Dierlijke e-nummers

Tot slot kun je altijd kijken of een product het V-label bevat. Ook dan kun je het met een gerust hart in je winkelwagentje leggen.

2 thoughts on “Let op dierlijke E-nummers

  1. Hier las ik zelf inderdaad vaak overheen omdat ik niet wist welke wel en niet konden, bedankt voor je artikel!! Nu kan ik nog bewuster boodschappen doen!!

    1. Vegan Marleen schreef:

      Graag gedaan, dat maakt het boodschappen doen weer iets makkelijker inderdaad! 🙂

Comments are closed.

Back To Top