Is soja ongezond en slecht voor het milieu?

Soja gezond sojamelk

Is soja ongezond en slecht voor het milieu?

Soja is een peulvrucht afkomstig van de sojaboon. Van soja worden veel producten gemaakt. Denk aan (zijden)tofu, tempeh, sojamelk en soja yoghurt. Je hoort veel verschillende berichten over soja, bijvoorbeeld dat er voor het aanleggen van sojaplantages tropische bossen worden gekapt. En is soja gezond? Lees in deze blog alle antwoorden omtrent soja.

Soja en de invloed op kanker

Soja wordt vaak in verband gebracht met prostaat- en borstkanker. Soja zou namelijk door de aanwezigheid van iso-flavonen/fyto-oestrogeen van invloed zijn op de hormonen in het menselijk lichaam. Er zijn vele artikelen en blogs te lezen over de invloed van soja op de gezondheid. Radar heeft dit onderzocht en daaruit is gebleken dat er niet genoeg wetenschappelijk onderzoek is gedaan om dergelijke conclusie te trekken.

Er zijn dus weinig gezondheidsproblemen met soja bij een normale consumptie. Bovendien staat soja in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Soja past uitstekend in een gevarieerde veganistische levensstijl. Mocht je toch nog twijfelen, eet dan tempeh. Doordat tempeh gefermenteerd is, bevat het meer gezonde voedingsstoffen dan ongefermenteerde soja, zoals tofu.

Genetische modificatie en ontbossing

Daarnaast wordt veel soja genetisch aangepast. In de Verenigde Staten is 90 procent van de sojabonen genetisch gemanipuleerd (GMO) om sneller, goedkoper en vooral meer soja te kunnen produceren. Soja gaat daarom helaas gepaard met de ontbossing van regenwoud. Grote coöperaties kopen kleine boeren in Zuid-Amerika op, om er op grote schaal soja te kunnen verbouwen. Er wordt vaak gedacht dat deze soja voor onze consumptie is, maar de meeste soja die op deze plekken wordt verbouwd, wordt gebruikt als veevoer.

Duurzame Europese merken

Isola Bio verbouwt zelf op biologische wijze GMO vrije spelt, gierst, haver en soja voor hun plantaardige melken. Er zijn dus geen genetisch gemodificeerde sojabonen gebruikt. Doordat de soja in Europa wordt verbouwd en geen grote afstanden vanuit Amerika hoeft af te leggen is deze soja bovendien veel duurzamer.

Daarnaast is het Nederlandse merk ProLaTerre erg duurzaam. Zij maken geen gebruik van genetisch gemodificeerde soja en ze hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Provamel hoort ook zeker in dit rijtje thuis omdat ze CO2 neutraal produceren en tevens geen genetisch gemodificeerde soja gebruiken. De sojabonen, haver, rijst, amandelen en hazelnoten komen allemaal uit Europa.

Soja

Mocht je voor het lezen van deze blog nog twijfels hebben gehad over het wel of niet eten van soja, hopelijk zijn al je twijfels nu weggenomen. Er zijn dus geen wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsproblemen en er wordt door de genoemde merken niet bijgedragen aan de ontbossing in de wereld. Wat vind jij van soja?

Back To Top