Waarom is honing niet veganistisch?

Is honing veganistisch

Waarom is honing niet veganistisch?

Is honing veganistisch? Het antwoord is nee. Veganisten eten geen honing omdat het door dieren gemaakt wordt. Misschien vind je het lastig om in te beelden waarom veganisten dit doen. In deze blog lees je waarom je beter kunt stoppen met het eten van honing.

Voedingsstoffen voor de bij

In de zomermaanden leven bijen van nectar en stuifmeel. In de winter hebben ze de gemaakte honing nodig om te overleven. Het dieronvriendelijke aan honing is dat de honing door imkers weggehaald wordt en daarvoor in de plaats krijgen bijen suikerwater. Helaas mist suikerwater allerlei belangrijke voedingsstoffen waardoor de bij vatbaar is voor infecties en virussen. Dat de bij met uitsterven wordt bedreigd heeft, naast het gebruik van pesticiden, hiermee te maken.

Arbeidsintensief

Bovendien moet een bij ruim 200 keer uitvliegen om slechts 1 gram honing te verzamelen. Het is dus ook nog eens keihard werken dat niet wordt beloond. Bijen leven maar 30 tot 60 dagen. Een bij maakt in haar hele leven slechts 1,5 theelepel honing. Kun je nagaan hoeveel bijen er hebben gewerkt voor een potje honing.

Bijen

Dieronvriendelijk

Werkbijen doen al het harde werk voor het maken van honing. Het is daarbij belangrijk dat er een koningin aanwezig is. Anders vliegen de werkbijen niet terug naar de korf. Om er voor te zorgen dat de koningin niet uitvliegt, knipt de imker vaak haar vleugels af. Dit is voor een bij heel erg stressvol, waardoor ze zelfs even buiten westen kan raken. Bovendien zijn koninginnen altijd kunstmatig geïnsemineerd, wat ook geen natuurlijk en diervriendelijk proces is.

Imker

Wat ook gebeurt is dat een bijenvolk in het najaar gedood wordt, zodat de imker in het voorjaar kan beginnen met een nieuw bijenvolk.

Vegan alternatieven voor honing

Om de bijen te beschermen kun je dus het beste geen honing eten. Of je nu veganistisch bent of niet. Gelukkig zijn er tal van plantaardige zoetstoffen te verkrijgen. Denk aan agave siroop, dadelstroop, appelstroop, ahornsiroop of rijststroop.

One thought on “Waarom is honing niet veganistisch?

  1. winkelwagenmuntje schreef:

    Hallo! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedankt voor dit zeer nuttig artikel u!

Comments are closed.

Back To Top