Hoe leef je vegan zonder eieren?

Ei-vervanger lijnzaad

Hoe leef je vegan zonder eieren?

Het vervangen van eieren kan een uitdaging voor je zijn als je veganistisch eet. Eieren zitten in veel recepten, zoals hartige quiches en zoete taarten en cakes. Bovendien kan een ei verschillende functies hebben, zoals rijsmiddel, glansmiddel of om te binden. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige oplossingen om eieren te vervangen, zowel in hartige- als zoete gerechten.

Zoet gebak zonder ei

Als er in gebak slechts 1 of 2 eieren worden gebruikt, kun je deze in de meeste gevallen weglaten. Ga je iets zoets bakken waar toch eieren in moeten? Deze kun je vervangen door een geprakte banaan, avocado of door appelmoes. Chiazaad en gebroken lijnzaad zijn ook uitstekende ei-vervangers in zoete creaties. Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad of chiazaad met 3 eetlepels heet water. Laat even staan zodat het vocht opgenomen kan worden.

Appelmoes

Met vegan gelatine zoals agar agar of agaranta kun je heel gemakkelijk een gerecht binden, desserts, puddings en taarten maken. Door de neutrale smaak kun je dit in zowel zoete als hartige recepten gebruiken.

Quiches zonder ei

Een handig substituut voor eieren in quiches is (zijden)tofu. Ook kun je tomatenpuree en aardappelpuree gebruiken om het geheel te binden.

Glanzend (blader)deeg

Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.

Functie Vervanging
Bind- en verdikkingsmiddel, neutraal Bakpoeder

Agar agar

Agaranta

Bloem

Bind- verdikkingsmiddel, zoet Banaan

Avocado

Appelmoes

Bind- verdikkingsmiddel, hartig Tomatenpuree

Aardappelpuree

Bindmiddel, matig rijsmiddel Tofu

Zijdentofu

Rijsmiddel Lijnzaad

Chiazaad

Bestrijken Opgeloste maïzena
Bestrijken, zoet Abrikozenjam

Handige ei-vervanger

Er zijn ook heel handige ei-vervangers, zoals die van Natura, die een bindende en rijzende functie hebben. Je hoeft dan niet zelf op zoek te gaan naar de juiste ei-vervanger in de juiste verhouding. De kant en klare ei-vervanger hoef je alleen even op te lossen in water en kun je daarna aan je zoete of hartige gerecht toevoegen.

Eivervanger

Lukt het jou al aardig om veganistisch te koken zonder eieren?

Back To Top