Witlof, maar dan net even anders. De combinatie van het zoete van de appel, zoete aardappel frietjes en het bittere van de geroerbakte witlof doet het heel goed in dit veganistische gerecht. Geniet ook van de frisse sinaasappelsaus.
Hoofdgerecht | 4 personen | 449 kcalIngrediënten:
– 600 g zoete aardappel
– 750 g witlof
– 40 g pijnboompitten
– 1 teentje knoflook
– 2 el balsamicoazijn
– 2 el agavesiroop
– 3 perssinaasappels
– 2 kleine appels
– 60 g rozijnen
– 150 g soja yoghurt ongezoet
– Snufje zout
– 2 el olijfolie
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de onderkant en de harde kern uit de witlof. Snijd de witlof doormidden en dan in brede repen.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in partjes. Meng de zoete aardappel met wat olie en zeezout. Bak de zoete aardappel in 20 min gaar, keer halverwege om.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Doe de rozijnen met kokend water in een schaaltje en laat ze 10 min wellen.
- Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snijd ze in ringen. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak de appels goudbruin en zacht. Haal ze uit de pan.
- Meng in een maatbeker de balsamicoazijn, het sap van 2 perssinaasappels en de agavesiroop. Snipper de knoflook en voeg deze ook toe.
- Doe de dressing in de koekenpan van de appels en kook de dressing 5 min zodat het sap indikt. Mocht het nog te vloeibaar zijn, dan kun je het binden met wat maïzena.
- Roerbak ondertussen in een andere koekenpan de witlof in 4 min op hoog vuur. Mocht er veel vocht uitkomen, giet dit dan tussendoor af.
- Voeg nu de balsamicodressing toe aan de witlof.
- Schep de witlof met de balsamicodressing in een schaal en strooi de pijnboompitten erover.
- Meng de soja yoghurt, de gewelde rozijnen, 2 el sinaasappelsap en de rasp van 1 sinaasappel door elkaar.
- Serveer de witlof met de appelschijfjes, zoete aardappelpartjes en de yoghurtsaus.
Voedingswaarden (per persoon):
– Energie: 449 kcal
– Eiwit: 10 g
– Koolhydraten: 70 g
– Waarvan suikers: 34 g
– Vet: 11 g
– Waarvan verzadigd: 1 g
– Vezels: 8 g
Wat vond jij van dit recept? Laat het hieronder weten in een reactie.