Agar-agar en Agaranta zijn in de veganistische keuken plantaardige vervangers voor gelatine. Gelatine is namelijk afkomstig van het slachtafval van varkens. Agar-agar en Agaranta zijn daarentegen afkomstig van zeewier en zijn daarom geschikte veganistische gelatinevervangers. Maar waarom eigenlijk?
De voordelen van agar-agar
Agar-agar komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt tegenwoordig ook veel in de Westerse keuken gebruikt. Het werkt net zo goed of misschien zelfs beter, dan de bindende werking van gelatine. Het kan namelijk beter tegen hitte dan gelatine en bindt, in tegenstelling tot gelatine, al bij 45°C. Zoals bij gelatine wel het geval is, hoeven gerechten met agar-agar niet eerst af te koelen in de koelkast om op stijven. Dit maakt de toepassing ervan een stuk gemakkelijker dan gelatine. Ook heb je in verhouding minder agar-agar nodig. Met een halve theelepel kan je maar liefst vier gelatineblaadjes vervangen.
Hoe je agar-agar gebruikt
Agar-agar heeft een neutrale smaak, waardoor je het in veel verschillende gerechten kunt gebruiken. Zo kan je het gebruiken voor het opstijven van zoete taarten of puddings en als bindingsmiddel in hartige sauzen. Je lost het agar-agarpoeder in een warme vloeistof gemakkelijk op. Blijf goed roeren totdat het helemaal is opgelost, zodat er geen klontjes ontstaan. Aangezien agar-agar al op kamertemperatuur begint met stollen, kun je het beter niet al te ver laten afkoelen voordat je het met het met de andere ingrediënten mengt. Mocht het toch al te ver zijn afgekoeld, dan kun je het heel eenvoudig weer even verwarmen.
Waar je even op moet letten
Een klein nadeel aan agar-agar is dat het na circa 2 dagen zijn bindingskracht verliest. Het is daarom niet mogelijk om gerechten lang van tevoren te maken. Let er ook op dat het wat minder goed werkt bij zure en vette ingrediënten, zoals vruchten en chocolade. Gebruik bij dit soort ingrediënten wat meer.
Wat is agaranta dan precies?
Naast agar-agar bestaat er agaranta. Agaranta is een zuiver, 100% plantaardig geleermiddel. Dit geleerpoeder bestaat uit agar-agar, gecombineerd met arrowroot. Arrowroot is hoogwaardig zetmeel uit de wortelstok van de tropische plant Pijlwortel. Arrowroot heeft dezelfde bindkracht als maïzena of aardappelzetmeel. Het is smaakloos en bevat geen vet waardoor het erg makkelijk verteerbaar is. De speciale combinatie van agar-agar met arrowroot leidt tot een zeer gladde, kleurloze en stevige consistentie. Agaranta komt overeen met 6 blaadjes gelatine. Je bereidt met 6 gram agaranta al 500 ml vloeistof.
Krijg je ook meteen zo’n zin om met agar-agar of agaranta aan de slag te gaan? Of heb je er al eens een mooie of lekkere creatie mee gemaakt? Deel je ervaring door een reactie te plaatsen.
Hallo Marleen,
Ik ben op zoek naar een vervanger van gelatine en kom nu Agaranta tegen. Agar agar wil ik niet gebruiken vanwege de korte werking van het bindmiddel. Kun je aangeven hoelang Agaranta goed stevig blijft? Ik wil het graag in taarten gebruiken, maar weet niet of het binnen 2 dagen op zal zijn 😉
Hi Sylvia,
Dat is lastig te zeggen. Het ligt er heel erg aan wat voor en hoeveel ingrediënten je gebruikt en hoeveel Agaranta je gaat gebruiken. Je kunt er voor de zekerheid voor zorgen om de zure en vette ingrediënten zoals vruchten en chocolade te vermijden. Je kunt voor de zekerheid wat extra Agaranta gebruiken en voor de rest is het experimenteren met het recept. Mocht je Agaranta online willen bestellen, dat kan op mijn vegan webshop: https://www.yourfoodprint.nl/product-categorie/kook-en-bakmiddelen/bind-en-geleermiddelen/
Hopelijk komt het helemaal goed! Succes ermee!
Groetjes, Marleen
Hallo,
is het mogelijk zelf agaranta te maken door agar agar en arrowroot apart te kopen? Ik zocht naar de verhoudingen maar vond dat nergens… Iemand ervaring hiermee?