10 redenen om geen vlees te eten

10 redenen geen vlees

10 redenen om geen vlees te eten

Twijfel je of je een periode even geen vlees wil eten? Ik heb via verschillende instanties, denk aan Even Geen Vlees, Het Voedingscentrum, Wakker Dier en PETA, 10 redenen verzameld waarom het een goed idee is om minder, of zelfs geen, vlees te eten. Je zal merken dat het in allerlei opzichten beter is voor je. Lees je mee?

1. Geen vlees eten is gezond

In het American Journal of Clinical Nutrition is een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat vegetariërs 32% minder kans hebben op een ziekenhuisopname of zelfs sterven als gevolg van hart- en vaatziekten. Minder vlees en zuivel eten en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

2. Door vlees te eten heb je meer risico op kanker

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minder rood- en bewerkt vlees te eten. Denk bijvoorbeeld aan rundvlees, varkensvlees en bewerkte vleessoorten zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek. Dit omdat deze vleessoorten het risico op darm- en longkanker verhogen. De Wereldgezondheidsorganisatie vindt de bewijzen uit dit onderzoek zo sterk dat ze het eten van bewerkt vlees inschalen als “kankerverwekkend voor mensen”. Ook is er een verband aangetroffen tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het krijgen van maagkanker.

Vlees ziekenhuis

3. Je wordt resistent voor antibiotica

Dieren worden bij infecties behandeld met antibiotica. Door het vele gebruik van antibiotica in de vee-industrie, worden bacteriën resistent. Deze resistente bacteriën kunnen zich verspreiden via het vlees dat mensen eten. Dat kan betekenen dat antibiotica ook niet meer goed werken bij mensen. Je lichaam is als het ware ook resistent geworden voor de antibiotica die je toegediend krijgt als je zelf een infectie hebt. Dit resulteert in het feit dat infecties bij mensen steeds moeilijker te behandelen zijn. Dit kan natuurlijk grote gevolgen hebben voor je gezondheid.

4. Je draagt bij aan dierenleed

Bij veehouderijen staat efficiëntie voorop. Het gevolg hiervan is dat dieren hieronder lijden. De dieren worden doorgefokt, gehouden in kleine, smerige hokken of kooien en ‘gezond’ gehouden met antibiotica. Deze dieren voor de consumptie van de mens komen ook niet buiten. Door vlees te eten houd je als het ware deze toestanden in stand. Hoe meer mensen minder vlees gaan eten, hoe minder dieren een ellendig, kort leven zullen hebben.

veehouderij varkens

5. Vlees eten is slecht voor het milieu

Dierlijke producten belasten het milieu sterker dan plantaardige. De veehouderij is met 18% verantwoordelijk voor de grootste uitstoot aan broeikasgassen. Dit is meer dan de uitstoot van alle vormen van vervoer samen. De transportsector is namelijk verantwoordelijk voor 13% van alle uitstoot van broeikasgassen. Veeteelt is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.

6. Minder uitstoot van methaan

Methaan, dat wordt geproduceerd door koeien, is ook een grote boosdoener voor de aarde. Methaan heeft een vele malen grotere impact op het milieu dan CO2. Eén koe produceert gemiddeld 250 tot 500 liter methaan per dag, dus er wordt dagelijks ontzettend veel methaan uitgestoten wat schadelijk is voor de aarde.

7. Minder mestoverschotten

De 570 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden, produceren 78 miljard kilo mest. Deze mest bevat schadelijke stoffen, zosl stikstof, ammoniak en fosfaat, waardoor het Nederlandse landschap verzuurt. Een onnatuurlijk verzuring van de bodem is niet goed en zorgt ervoor dat planten- en insectensoorten verdwijnen.

10 redenen geen vlees

8. Minder waterverbruik

Het Voedingscentrum heeft de milieubelasting van dierlijke producten in vergelijking met plantaardige in kaart gebracht. Zo is er voor veeteelt 3 tot 10 keer meer land en energie nodig en 30 tot 40 keer meer zoetwater. Voor de productie van één hamburger is maar liefst 660 liter water nodig. Hiervan kan je zo’n twee maanden douchen!

9. Minder boskap

Voor het verbouwen van veevoer worden kilometers tropisch regenwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages, met het verdwijnen van inheemse diersoorten als gevolg.

10. Je zal lekkerder in je vel zitten

Met al deze redenen om te stoppen met vlees eten, zal je je gegarandeerd vele malen beter voelen. Zowel je eigen gezondheid, de aarde, oceanen, het klimaat en de dieren zijn aspecten waarop je als individu invloed kunt hebben. Door hier geen bijdrage aan te leveren krijg je een heel goed gevoel ervoor terug en zal je lekkerder in je vel zitten.

6 thoughts on “10 redenen om geen vlees te eten

 1. Mooie en gevarieerde lijst met redenen. Je stipt alle belangrijke punten aan. Fijne herinnering en zo kort en bondig samengevat 🙂

  1. Vegan Marleen schreef:

   Hi Marianne,

   Leuk om te lezen dat je er wat aan hebt! Bedankt 🙂

   Groetjes,
   Marleen

 2. Hoi Marleen, dankjewel voor je duidelijke blog.
  Ik eet zelf af en toe vegan. Maar ook af en toe paleo. Ik ben er niet over uit wat voor mij het beste werkt.
  Maar mijn baby heeft een koemelkallergie en dat zet me aan het denken over hoe ik hem wenst te voeden, zodra hij geleidelijk stopt met de borstvoeding.
  Heb je voor mij tips of boeken om me hier verder in te diepen?

  Alvast bedankt!

  1. Vegan Marleen schreef:

   Hoi Damla,

   Bedankt voor je reactie en je compliment. Erg leuk om te lezen dat je zelf af en toe vegan eet. Ik ben zelf geen expert op het gebied van de juiste voeding voor kinderen. Wellicht zou je je vraag kunnen stellen aan een vegan voedingsadviseur. Op de Vegan Wiki pagina staat een lijst waar je eventueel met je vraag terecht kunt. https://veganwiki.nl/a/Lijst_van_veganistische_behandelaars_in_de_gezondheidszorg

   Hopelijk heb ik je hier een beetje mee kunnen helpen.

   Groene groetjes, Marleen

 3. Wat mij ergert is dat veel mensen het verschil niet kennen tussen vegan en vegetariër. Geen vlees eten betekent niet automatisch dat je vegan bent, maar het kan ook dat je gewoon vegetariër bent, net als ik

  1. Vegan Marleen schreef:

   Hoi Sanne,

   Dat klopt. Hartstikke goed toch dat je geen vlees eet, ieder zijn ding 🙂 Hopelijk wordt het voor anderen steeds duidelijker wat het verschil inhoudt inderdaad.

   Groetjes,
   Marleen

Comments are closed.

Back To Top